Trans-riebalai Šaltiniai: margarinas; augaliniai riebalai; iš dalies  hidrinti augaliniai aliejai; skrudinti traškučiai; greitas maistas; pusfabrikačiai Konsistencija: kieta ar pusiau kieta Poveikis: didina MTL (blogojo cholesterolio); mažina DTL (gerojo cholesterolio)

Trans- riebalų rūgštys – tai riebalai, kurie susidaro kaitinant augalinį aliejų. Šis procesas vadinamas hidrinimu. Nedidelis kiekis trans- riebalų yra natūraliai gyvūniniuose produktuose. Šių riebalų dvigubos jungtys yra trans konfigūracijos.

Trans- riebalų yra kepiniuose, margarine, užkandžiuose bei perdirbtuose maisto produktuose. Prekyboje paruoštas keptas maistas, pvz., prancūziškos bulvytės, aliejuje skrudinta vištiena, svogūnų žiedai, saldūs kepiniai (tortai, pyragai, spurgos, bandelės) taip pat turi didelį kiekį trans riebalų.

Atsitiktinių imčių tyrimų duomenimis, trans riebalai dar labiau blogina lipidogramą nei sotieji riebalai, nes didina MTL ir mažina DTL cholesterolio koncentraciją. Be to, jie sukelia uždegimą ir imuninės sistemos hiperaktyvumą, su jais siejamas širdies ligų, insulto, cukrinio diabeto ir kitų lėtinių ligų atsiradimas.

Trans riebalai turi net didesnės neigiamos įtakos širdies ligoms nei sotieji riebalai. Slaugytojų sveikatos tyrimas nustatė, kad keičiant 30 dienos kalorijų iš angliavandenių (7 gramus) į 30 kalorijų iš trans riebalų (4 gramus), širdies ligų rizika padidėja du kartus. Žinoma, sotieji riebalai taip pat didina širdies ligų riziką, tačiau daug mažiau.

Trans riebalų kiekis vakarietiškame racione sudaro 2,6 procentus, o sočiųjų riebalų  – 11 procentų viso suvartojamo kalorijų kiekio. Jiems sumažinti reikia riboti margarino, skrudintų kepinių aliejuje, greito maisto ir apskritai, ne namuose paruošto maisto  naudojimą.