Naujausi

Dainiaus sėkmingo lieknėjimo istorija

On Gegužės 30, 2017, in Dieta/Kaip numesti svorio, by dietossistema
0

lieknejimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuo pat pirmos klasės buvau stambesnis negu bendraamžiai. Manau iš didelės meilės savo sūnui, anūkui vis būdavau apdovanojamas skanesniu kąsneliu. Šeima mėgo skaniai ir daug pasilepinti maistu. Kaip ir kiekvienas stambesnis vaikas sulaukdavau replikų savo atžvilgiu, bet skanus maistas tą skausmą numalšindavo. Baigęs mokyklą, prisimenu, svėriau 90 kg, o buvau 170 cm ūgio. Matyt, susiformavęs įprotis malšinti stresą, nerimą maistu, apsidovanoti už gerus darbus, išaugino mano svorį iki 134 kg.

Per gyvenimą buvo bandymų laikytis įvairių dietų, bet tai būdavo trumpalaikis poveikis ir grįžus prie įprasto gyvenimo, svoris grįždavo su kaupu. Daugiausia buvo pavykę sulieknėti nuo 134 kg iki 115 kg. Dėl didelio antsvorio turėjau padidintą kraujospūdį.
Nueiti pas dietologą nebuvo mano sprendimas, savo 41-ojo gimtadienio proga gavau dovaną nuo žmonos – kuponą apsilankymui dietologijos klinikoje. Buvau labai supykęs gavęs tokią dovaną, kelis mėnesius daug mąsčiau apie save. Nors jau metus lankiau sporto klubą, bet tai rezultatų nedavė, svoris vėl buvo pradėjęs didėti. Po trijų mėnesių pasiryžau užsiregistruoti į kliniką, pasirinkau gydytoją Kristiną Jasmontienę. Klinikoje buvau maloniai priimtas. Iki apsilankymo joje jau buvo pavykę numesti 4kg. Taigi svėriau 128kg. Pokalbio metu gydytoja mane įtikino, kad dietų laikytis nereiks, tiesiog reikės iš naujo išmokti valgyti. Sudarytas valgiaraštis buvo gausus ir sotus, net žmona stebėjosi, kad toks didelis maisto kiekis. Taigi su mažesniais ar didesniais paklydimais laikiausi sudaryto valgiaraščio ir tuo pačiu toliau lankiausi sporto klube, savaitgaliais vaikščiodavau šiaurietišku ėjimu. Svoris nuosekliai, pamažu krito. Džiuginantys rezultatai, aplinkinių palaikymas ir pagyrimai buvo motyvacija judėti pirmyn.
Pas dietologę lankiausi keletą kartų. Susitikimų metu buvo aptarinėjami kūno pokyčiai, savijauta, be to gydytojos pagyrimai, patarimai ir malonus bendravimas buvo dalis motyvacijos tolesniam svorio metimui. Pradinis svoris buvo 132 kg, dabartinis svoris 98 kg. Tai pavyko padaryti per metus laiko. Bijau garsiai prisižadėti, bet planuoju dar dešimčia kilogramų sumažėti. Apskritai iš pradžių sunkiausia buvo prisiversti nueiti pas gydytoją, tačiau laikydamasis gydytojos Kristinos Jasmontienės patarimų ir jau įpročiu tapusiu nauju mitybos režimu bei aktyviai sportuojant, manau visa tai pavyks. Nors nesitikėjau, kad pavyks tiek daug! Bet kaip sakoma, apetitas auga bevalgant.
Iš savo patirties galiu pasakyti, kad populiariosios dietos – laikinas sprendimas, nes visą gyvenimą neįmanoma laikytis dietos, o grįžus prie įprasto maitinimosi, juk grįžta ir kilogramai.
Tiems, kas abejoja, ar kreiptis į specialistus, patarčiau stipriai pasikalbėti su savimi. Nebijoti paprašyti pagalbos iš gydytojų, pasitikėti jais, neapsimesti, kad storėju „iš oro”, labai norėti ir tikėti. Daug dirbti kol susiformuos sveikos mitybos įpročiai ir tai jau atrodys taip pat įprasta, kaip ir įprasta atrodė tai, ką darėme kol priaugome svorio.

 

 

antonova-20121

 

Į klausimą atsako gydytoja dietologė Žana Antonova. SKAITYTI

 

Kaip maitintis žiemos metu

On Vasario 9, 2017, in Dieta/Kaip numesti svorio, by dietossistema
0

J_Dobrovolskiene_DS

 

“Dietologė Jūratė Dobrovolskienė atkreipia dėmesį į tai, kad tamsiuoju metų laiku, nuo lapkričio vidurio iki vasario pabaigos, prarandame labai svarbų vitamino D šaltinį – saulę. Dėl saulės tam tikro spindulių spektro stygiaus odoje nesigaminant vitaminui D, turime galvoti apie kitus jo šaltinius, kuriais gali tapti tam tikri maisto produktai.” (Delfi.lt) SKAITYTI VISĄ STRAIPSNĮ

 

Kristina

 

„Liofilizacijos metu daržovės yra užšaldomos, taip jose esantis vanduo virsta ledu. Po to daržovės išdžiovinamos šalčiu, vandeniui iš kietos būsenos pereinant į dujinę, – apie naująjį daržovių apdorojimo metodą pasakoja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

Ar tai tinkama alternatyva ir kas nutinka su maistinėmis medžiagomis SKAITYKITE STRAIPSNYJE.

 

antonova-20121

 

“Kad pripratintų vaikus valgyti vaisius ir daržoves, tėvai gali pasitelkti ir įvairiausių gudrybių, kaip jas patiekti. Įprotis valgyti vaisius ir daržoves – vienas iš svarbiausių dalykų, kurį reikėtų perduoti savo vaikams dar vaikystėje“, – pataria gydytoja-dietologė Žana Antonova.” SKAITYTI STRAIPSNĮ

 

silke

 

Silkė mūsų šeimoje užima labai garbingą vietą ant stalo, ir nesvarbu ar tai gimtadienis, ar Kalėdos, ar paprasta savaitės diena. Gal dėl to, kad Žemaitijoje įprasta ją valgyti ir mes pripratę nuo vaikystės.
Ruošti ją bandžius įvairiai – tik su daržovėmis, ir su sėklomis, su džiovintais vaisiais ar grybais… Mūsų šeimoje lyderiauja pati įprasčiausia silkė su daržovėmis. Būtina – kad ji būtų tikra, tai yra pirkta iš statinės, didelė ir riebi, pačios lupta (tuomet mano dukrytė kelias dienas suraukusi nosį vaikšto, nes ne tik virtuvė, bet ir mamos rankos silke smirda:) Berniukai ne tokie lepūs kvapams, tai tokią silkę mielai valgo ir vadina „silke patale“, nors tas patalas – tik morkos, svogūnas, kartais poras ir pomidorų tyrė. Aš pati sau įsidedu dar saulėje džiovintą pomidorą. Paprastą savaitės dieną tokią silkę dažnai valgom su virta bulve, o dar jei žemaitiško kastinio mama susuka… Pasaka.
Mano vyras silkę valgo visaip – su duona ar su bulve, arba net vieną, kaip visada negaili pipiro. Ir jam jokie eksperimentai su silke ne prie širdies – skaniausia tradicinė.
Taigi Kūčioms visuomet ruošiu aš tradicinę, o mama gamina marinuotą silkę su daug svogūnų ir morkų, vyno actu.

keksiukai

Žiemos šventes vadinu savotišku smagiu maratonu, nes jos mūsų šeimai prasideda vyriausio sūnaus gimtadieniu (šiemet 10!), po to Kūčios, Šv. Kalėdos, o Naujiems Metams dažnai jėgų švęsti ir nebelieka :)
Taigi Tautvilo šventei šiemet kepėme keksiukus – kepė visi, kas maišė, kas plakė, kas kepimo formą ruošė… Virtuvė kaip po karo, bet džiaugsmo daug. Kadangi visiems patiko, drąsiai galėsim pakartoti šį desertą Kalėdų ar Naujų Metų stalui.
Taigi 12 keksiukų su nutela reikės:
140 g kambario temperatūros sviesto
100 g rudojo cukraus
3 kiaušinių
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
200 g miltų
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
½ arbatinio šaukštelio nutelos.
Sviestą paliekam kambario temperatūroje kelioms valandom, po to jau minkštą sviestą išsukam su cukrum, plakant masę po vieną įmušam kiaušinius, beriam vanilinį cukrų. Miltus sumaišom su druska ir kepimo milteliais ir supilam į bendrą masę. Gerai išmaišom. Į kepimo formelę krečiam po gerą šaukštą tešlos, kad iki viršaus liktų apie 1,5 cm. Ant viršaus dedame nutelos ir dantų krapštuku išsukam ją ant paviršiaus kad jį visą padengtų. Kepam įkaitintoje orkaitėje 170 laipsnių apie 25 – 30 minučių.

 

Lašiša

lasisa

Reikės:
• Lašišos filė, be odos
• Pomidorų
• Brokolių
• Svogūnų laiškų
• Juodujų pipirų, druskos, rozmarinų ir kt. mėgiamų prieskonių (tinka žuvies mišiniai)
• Citrinos
• Alyvuogių aliejaus

Kaip gaminti:

1. Lašišos filė nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Atkirpkite folijos, kad žuvį būtų galima suvynioti gabaliukais. Apibarstykite lašišą druska, juodaisiais pipirais, rozmarinais ir kitais prieskoniais. Toliau ant filė dėkite plonais griežinėliais supjaustytą citriną, svogūnų laiškus, pomidorus ir brokolius.
2. Į foliją su lašiša įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, viską sandariai suvyniokite ir apie 15 min. kepkite iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje. Neperkepkite, nes žuvis neteks dalies sulčių.

 

Vištiena su bulvėmis

vista

 

Reikės:

  • Vištienos, priklauso, ką mėgstate. Tinka ir šlaunelių mėsa, kulšelės, krūtinėlė ir kitos dalys
  • Druska, pipirai, bazilikai, krapai, petražolės  ir kiti patinkantys prieskoniai
  • Bulvės ( tinka ir saldžios)
  • Alyvuogių aliejus

Kaip gaminti:

Kelias valandas iki gaminimo galima užmarinuoti vištieną, sudėti prieskonius ir palaikyti šaldytuve, vėliau kepimo indą ištepti alyvuogių aliejumi, bulves supjaustyti norimo dydžio ir formos gabalėliais ir ant viršaus sudėti vištieną, galima aptepti alyvuogių aliejaus ir prieskonių mišiniu. Kepti apie 60 min, iki 180 – 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

 

troskinti-kopustai

 

 

Bulvės buvo, morkos taip pat. Laikas kitai lietuviškai daržovei – kopūstams, raudoniems.
Kadangi esu burokėlių fanatė (skaniau už burokėlių (kaip šviežių taip ir termiškai apdorotų) patiekalo man nieko nėra), į troškintus kopūstus įdėjau burokėlių. Skonis mmm… !
Šis receptas daugiau tinkantis žiemos šventėms dėl naudojamų kalėdiškų prieskonių. Gaminant namai pakvimpa nuostabiu šventiniu kvapu. Viena iš geriausių šio patiekalo savybių – tai, kad gaminti jį nebūtina tą pačią dieną. Patiekalui pastovėjus parą, skonio savybės atsiskleidžia dar labiau. Tad lieka tik pašildyti ir patiekti. Valgyti galima atskirai arba kaip garnyrą prie mėsos, paukštienos patiekalų. Iš nurodytų kiekių gaunasi pakankamai daug. Gausiai šeimynai užteks kelioms dienoms.
Receptukas:
2 svogūnai
Žiupsnis gvazdikėlių
Ant šaukštelio galo muskato
0,5 kg raudonojo kopūsto
3 obuoliai
2 šv.burokėliai
70 g rudojo cukraus
130 ml obuolių acto
1 cinamono lazdelė
Šaukštas aliejaus
Druskos
Svogūnus supjaustome žiedais ir sudedame į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Suberiame prieskonius, cukrų, pasūdome ir kepame, kol suminkštės.
Smulkiai supjaustome kopūstą. Obuolius ir žalius burokėlius sutarkuojame.
Dideliame puode sluoksniuojame kopūstus su obuoliais, burokėliais ir kepintais svogūnais. Užpilame obuolių actu, įmetame cinamono lazdelę, kruopščiai užklojame kepimo popieriumi, tuomet puodą uždengiame dangčiu ir apie 1-1,5 val. troškiname ant viryklės. Jei daržovės atrodo sausokos, įpilame šiek tiek vandens.

 

morku-salotos

Po taip gražiai pristatytų bulvių eilė sekančiai populiariausiai daržovei – morkai.:)

Dalinuosi labai paprastu receptu, kuris Kūčioms, manau, tinkamas.

Taigi, sutarkuojam švariai nuplautas ir nuskustas morkelas per burokinę tarką, dedam saują rudųjų razinkų (aš truputį pamirkau vandeny prieš tai), tuomet paskrudinam šiek tiek moliūgų sėklų petelnėj be aliejaus ir beriam į morkas. Užpilui – aliejus, koks kam tinkamas pagal skonį, sumaišomas su trupučiu sojos padažo ir keletu lašų citrinos sulčių. Voila!:)

Jaukių ir prasmingų švenčių!