Lieknėjimu vadinamas procesas, kurio metu žmogaus organizme mažėja riebalinio audinio sankaupos.

Lieknėjant sukuriamas energijos (kalorijų) deficitas, ko pasėkoje, organizmas sunaudoja energiją sukauptą kūne riebalų pavidalu.

Kuomet lieknėjimas yra „už“ ir kuomet  – „prieš“.

Reikia žinoti, jog riebalinis audinys žmogaus organizme atlieka tam tikras funkcijas.

Žinoma, pirmiausia tai didelės energijos sankaupos. Prisiminkim, jog vienas gramas riebalų, organizmui suteikia net devynias kilokolorijas.

Tačiau ne vien tai.

Riebalai įeina į kiekvienos mūsų organizmo ląstelės membranos sudėtį. Čia atlieka apsauginį vaidmenį (praleidžia į ląstelę ir iš jos išleidžia tik tai kas reikalinga), nuo jų priklauso ir ląstelių funkcijos.

Riebaluose tirpsta riebaluose tirpūs vitaminai (A,D,E,K), tik tokioje formoje šios būtinosios medžiagos patenka į mūsų kūną.

Daugelis hormonų be riebalų nebūtų gaminami ir nefunkcionuotų.

Netgi atsparumas ligoms, taip pat susijęs su pakankamu riebalų kiekiu.

Pats riebalinis audinys atlieka labai svarbią apsauginę funkciją – dauguma organų „apvilkti“ riebaliniu sluoksniu.

Po oda esantis riebalinis sluoksnis ne tik apsaugo organizmą nuo išorės veiksnių (pavyzdžiui drėgmės ar šalčio), bet ir suteikia odai elastingumą, grožį.

Tai tik keletas iš tų gerų darbų, kuriuos atlieka riebalinis audinys žmogaus kūne.

Kiek riebalų turi būti ?

Moters organizme riebalų reikalingas kiekis 20-31%, o vyro- 15-24%.

Kai lieknėjant riebalų procentas moters kūne tampa mažesnis nei 10%, o vyrų-mažesnis nei 5%, galimos blogos pasekmės – sumažėja hormonų gamyba, organizmas tampa mažiau atsparus infekcijai, blogėja termoreguliacija (prisitaikymas prie aplinkos temperatūros).

Tačiau, jeigu riebalų moters kūne padaugėja virš 32%, o vyrų – virš 25%, procesas vadinamas nutukimu. Riebalų perteklius veikia priešingai jų stokai – apkrauna tiek mechaniškai (kenčia sąnariai), tiek funkciškai (trikdoma organų ir sistemų veikla).

Taigi, lieknėti būtina tuomet, kai riebalų sankaupos gresia sveikatos sutrikimais, tačiau draudžiama, jeigu tų atsargų kiekis yra pakankamas.

Riebalų kiekį galima nustatyti atliekant kūno sudėties tyrimą (T-scan analizė). Šis tyrimas atliekamas Dietologijos klinikoje “Dietos sistema” .

Teirautis: info@dietos.lt, skambinkite 85 2607300, 8 652 31155 nuo 11 val.

Skaitykite daugiau: Lieknėjimo istorijos