VLMEDICINA.LT | Šaltinis: vlmedicina | 2018-01-05 00:02:25

Klausimas. Dėl jautraus dantų emalio negaliu valgyti žalių obuolių. Ar naudinga valgyti juos keptus orkaitėje? Kokių naudingų savybių turi kepti obuoliai? Ačiū. Laima.zana-antonova1

Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova

Terminis paruošimas sumažina obuolyje esančio karščiui jautraus vitamino C kiekį: viename vidutinio dydžio šviežiame obuolyje vitamino C yra 8, 4 mg, o po terminio paruošimo jo kiekis obuolyje sumažėja iki 0,4 mg. Tačiau jame išlieka didelis kiekis skaidulų – pektinų (5 g viename obuolyje su odele. Būtinas skaidulų kiekis suaugusio žmogaus racione 20-40 g kasdien) bei vitaminų ir mineralų. Vitamino C kiekį galima gauti valgant kitus vaisius (citrusinius) ir daržoves (ypač raudonąją papriką, brokolius).