silke

 

Silkė mūsų šeimoje užima labai garbingą vietą ant stalo, ir nesvarbu ar tai gimtadienis, ar Kalėdos, ar paprasta savaitės diena. Gal dėl to, kad Žemaitijoje įprasta ją valgyti ir mes pripratę nuo vaikystės.
Ruošti ją bandžius įvairiai – tik su daržovėmis, ir su sėklomis, su džiovintais vaisiais ar grybais… Mūsų šeimoje lyderiauja pati įprasčiausia silkė su daržovėmis. Būtina – kad ji būtų tikra, tai yra pirkta iš statinės, didelė ir riebi, pačios lupta (tuomet mano dukrytė kelias dienas suraukusi nosį vaikšto, nes ne tik virtuvė, bet ir mamos rankos silke smirda:) Berniukai ne tokie lepūs kvapams, tai tokią silkę mielai valgo ir vadina „silke patale“, nors tas patalas – tik morkos, svogūnas, kartais poras ir pomidorų tyrė. Aš pati sau įsidedu dar saulėje džiovintą pomidorą. Paprastą savaitės dieną tokią silkę dažnai valgom su virta bulve, o dar jei žemaitiško kastinio mama susuka… Pasaka.
Mano vyras silkę valgo visaip – su duona ar su bulve, arba net vieną, kaip visada negaili pipiro. Ir jam jokie eksperimentai su silke ne prie širdies – skaniausia tradicinė.
Taigi Kūčioms visuomet ruošiu aš tradicinę, o mama gamina marinuotą silkę su daug svogūnų ir morkų, vyno actu.

keksiukai

Žiemos šventes vadinu savotišku smagiu maratonu, nes jos mūsų šeimai prasideda vyriausio sūnaus gimtadieniu (šiemet 10!), po to Kūčios, Šv. Kalėdos, o Naujiems Metams dažnai jėgų švęsti ir nebelieka :)
Taigi Tautvilo šventei šiemet kepėme keksiukus – kepė visi, kas maišė, kas plakė, kas kepimo formą ruošė… Virtuvė kaip po karo, bet džiaugsmo daug. Kadangi visiems patiko, drąsiai galėsim pakartoti šį desertą Kalėdų ar Naujų Metų stalui.
Taigi 12 keksiukų su nutela reikės:
140 g kambario temperatūros sviesto
100 g rudojo cukraus
3 kiaušinių
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
200 g miltų
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
½ arbatinio šaukštelio nutelos.
Sviestą paliekam kambario temperatūroje kelioms valandom, po to jau minkštą sviestą išsukam su cukrum, plakant masę po vieną įmušam kiaušinius, beriam vanilinį cukrų. Miltus sumaišom su druska ir kepimo milteliais ir supilam į bendrą masę. Gerai išmaišom. Į kepimo formelę krečiam po gerą šaukštą tešlos, kad iki viršaus liktų apie 1,5 cm. Ant viršaus dedame nutelos ir dantų krapštuku išsukam ją ant paviršiaus kad jį visą padengtų. Kepam įkaitintoje orkaitėje 170 laipsnių apie 25 – 30 minučių.