zana

Klausimas. Norėčiau paklausti apie lydytą sviestą (ghi). Jeigu jį pasigaminame namuose, ar jis tikrai sveika vartoti? Kuo pagal mitybinę vertę jis skiriasi nuo paprasto sviesto? Dalia.

Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova

Sviestas ghee – tai išgryninti sviesto riebalai, gaunami iš sviesto kaitinimo metu, kai pašalinamas vanduo, pieno baltymai bei pieno cukrus. Kadangi ghee sviestas neturi laktozės, jis tinka asmenims, kurie jos netoleruoja.

Dėl ilgalaikio kaitinimo toks sviestas turi gana ilgą galiojimą bei ypatingą skonį. Ji galima laikyti maždaug 9 mėnesius kambario temperatūroje ir iki 15 mėnesių šaldytuve.

Ghee sviesto lydymo temperatūra yra aukštesnė negu paprasto sviesto, todėl jis daugiau tinka kepti.

Lydytas sviesta turi šiek tiek daugiau kalorijų negu sviestas (1 valgomasis šaukštas ghee sviesto turi apie 110-120 kcal, o nelydyto sviesto – 100 kcal) bei riebalų (13 g ghee: 11 g svieste).

Nėra pakankamai mokslinių tyrimų, įrodančių išskirtinį ghee sviesto sveikatinantį poveikį, apie kurį kalba Ajurveda. Ghee, taip pat kaip ir nelydytas sviestas, turi būti vartojimas saikingai (neviršijant 10 proc. paros energinės vertės), nes dėl sočiųjų riebalų gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Daugiau straipsnių – dietos.lt

Straipsnio šaltinis