Kristina

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

 

Vanduo – būtinas komponentas gyvybei išlaikyti. Žmogaus organizme yra iki 70-80 % vandens, o vandens trūkumo simptomus pajuntame labai greitai. Biocheminiai procesai organizme vyksta vandenyje, taigi jo nepakankant, lėtėja medžiagų apykaita.

Kiek reikia išgerti skysčių – gana dažnas klausimas. Pirmiausia reiktų išsiaiškinti, kas tai yra skysčiai. Kiekviename maisto produkte yra nemažai skysčių, be to logiškai asocijuojasi, jog skysčiai visa, kas skystos konsistencijos.

Tačiau sultys, sriubos ir pan. yra maistas turintis kalorijų, žinoma negalima sakyti, kad juose nėra vandens, tačiau nekaloringų skysčių (vandens ar nesaldintų arbatų) žmogui kasdien reikėtų išgerti bent 10 ml kiekvienam ūgio centimetrui. Atskiras klausimas yra kava, pasakysite, aš ją geriu be cukraus. Kava „išveda“ skysčius iš organizmo, ir prie skysčių negali būti priskaičiuojama.

Daugeliui žmonių neteisingi mitybos įpročiai yra susiję ir su nepakankamu teisingu skysčių kiekiu. Jei troškuliui malšinti renkamės limonadą, girą, sulčių koncentratus, kolos gėrimus ir pan., gauname papildomų kalorijų ir gana nemažai, be to ir visai nevertingų savo maistine verte. Alkio jausmo tokie gėrimai nenumalšina, vadinasi su gėrimais gautos kalorijos gali kauptis papildomų kilogramų pavidalu. Todėl troškuliui malšinti geriausiai tiks paprastas švarus vanduo. Dažnai tenka girdėti, jog skysčių tiesiog nesinori – taip būna, nes nuolatinis skysčių trūkumas išreguliuoja troškulio jausmą, be to, tokie žmonės dažnai painioja alkį su troškuliu. Todėl keičiant maitinimosi įpročius, lyg ir ne laiku atsiradusį alkio jausmą galima bandyti malšinti stikline vandens. Pradžioje rekomenduojama gerti vos ne pagal grafiką, kad atstatyti normalų skysčių kiekį ir bent kiek sureguliuoti režimą.

Kad ir kaip būtų paradoksalu, geriant pakankamai vandens, šalinamas jo perteklius iš organizmo, situacija panaši kaip ir po griežtų dietų – tuomet kaupiamos maisto medžiagos, o trūkstant skysčių, organizmas taupo kiekvieną lašą, ir kaupia skysčius. Geriant pakankamai vandens nėra reikalo kaupti, dingsta patinimai, susireguliuoja normalūs skysčių kiekiai ir pan. Žinoma yra ligų, prie kurių būtina skaičiuoti ir riboti skysčius, tačiau apie tai informuoja gydantis gydytojas.

Kiekviena „skysčių terapiją“ išbandžiusi moteris patvirtins, kad pakankamas skysčių kiekis – gražios ir sveikos odos šaltinis. Be to, vandens trūkumas – dažna vidurių užkietėjimo priežastis.

Kokį vandenį gerti? Mineralinį vandenį, ypač stiprios mineralizacijos gerti kasdien nerekomenduojama, nes galime viršyti kai kurių elementų dienos normas. Geriausia gerti paprastą, bet, žinoma, tikrai švarų vandenį, ar nesaldintas arbatas. Būkime sveiki!

Daugiau straipsnių – dietos.lt