Tam, kad maitinimasis veiktų sveikatinančiai, racionas turi būti:

1. Adekvatus (neturi trūkti esminių maistinių medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, skaidulų, kalorijų, vitaminų, mikroelementų);

2. Subalansuotas (nei vienam maisto produktui, ar maisto grupei negalima suteikti ypatingos sveikatinančios reikšmės, visko turi būti po truputį);

3. Reikiamas energijos kiekis (kalorijų arba energijos reikia suvartoti tiek, kad kūno masė būtų optimali);

4. Nuosaikus (racione neturi būti per daug riebalų, druskos, cukraus, ar kitų nepageidaujamų komponentų);

5. Įvairus (turi būti naudojamas kuo įvairesnis maistas, tik taip galima suvartoti reikiamų maistinių medžiagų, rereiktų dažnai, nuolat valgyti vieną mėgiamą maisto produktą).