Avokado vaisius – itin subalansuotas vertingų baltymų, gerųjų riebalų ir tinkamų angliavandenių šaltinis, naudojamas ne tik ant kasdienio stalo, bet ir kosmetologijoje bei grožio pramonėje.

Naudingas nes:

1.       Turi iki 30 % riebalų – naudingų mononesočių (daugiausia) ir polinesočių riebiųjų rūgščių, todėl teigiamai veikia širdies kraujagyslių sistemą, mažina „blogojo“ ir didina „gerojo“ cholesterolio kiekius, mažina kraujo spaudimą.

2.       Tai idealus maistas nevalgantiems gyvulinės kilmės riebalų.

3.       Turtingas kaliu (beveik dvigubai daugiau nei bananuose), geležimi, variu, fosforu, magniu.

4.       Idealus vaisius sergantiems cukriniu diabetu – turi nedaug angliavandenių, efektyviai apsaugo nuo hipoglikemijos.

5.       Kaip ir visi vaisiai – geras skaidulų šaltinis, todėl  gerina žarnyno veiklą ir ne tik.

6.       Turtingas vit. A, B ir ypač folio rūgštimi (todėl rekomenduojamas nėščiosioms), antioksidantais vit. C ir E bei liuteinu (reikalingas akims, pvz.  kataraktos profilaktikai)

7.       Didina skrandžio rūgščių sekreciją.

8.       Yra duomenų, kad avokaduose esantys  antioksidantai veiksmingi vėžio profilaktikai (ypač prostatos vėžio).

9.       Avokado kaukė – puiki priemonė sausai veido odai.

100 g avokado yra 224 kcal, baltymų – 1,9 g, riebalų – 23,5 g, angliavandenių – 6 g.

Sumuštiniai su avokadu.

1 porcija apie 520 kcal.

1 porcijai reikės:

50 g skrudinimui tinkamos tamsios duonos,

2 valg.š. alyvuogių aliejaus,

60 g sunokusio avokado,

100 g pomidoro (1 vnt.),

Baziliko,

Papuošimui krevečių.

Duoną paskrudiname, abi riekutes pašlakstome  aliejumi, uždedame avokado, pomidoro, barstome baziliku, puošiame krevetėmis. Galima  kiek pašildyti orkaitėje.

Skanaus!