Amerikoje brokoliai vadinami  kopūstais su aukštuoju išsilavinimu.  Tikrai verta šio vardo daržovė, nes:

1. Brokoliuose yra imuninę sistemą stiprinančio vitamino C, priešuždegiminio vitamino K, laisvųjų radikalų mažinančio vitamino A, teigiamai veikiančių širdies veiklą folatų ir palaikančių virškinamojo trakto veiklą skaidulinių medžiagų.

2. Juose yra mangano, kalio, magnio, fosforo, B grupės vitaminų, vitamino E, kalcio, cinko, geležies, omega-3 riebalų rūgščių.

3. Brokoliai ypač vertinami dėl didelio gliukozinolatų grupės fitonutrientų kiekio (gliukorafanino, gliukonasturtiano, gliukobrasicino), apsaugančių nuo onkologinių (ypač krūties, kiaušidžių, storosios žarnos, prostatos ir šlapimo pūslės) susirgimų .

4 . Šiose daržovese gausu flavonoido kaempferolio, kuris pasižymi  antioksidantiniu ir priešuždegiminiu aktyvumu: apsaugo nuo aterosklerozės, bei  smegenų pažeidimo (išeminės ligos).

Beje, vitamino D stokos problemą galima spręsti įtraukiant į savo racioną brokolius. Nors šio vitamino jie neturi, bet juose neįprastai gausu vitaminų A (beta-karotino formoje) ir  K, kurie reikalingi vitamino D metabolizmui.

Yra duomenų, kad brokoliuose esančios medžiagos, padeda apsisaugoti  nuo Alcheimerio ligos, cukrinio diabeto, kalcio stokos, artrito, degeneracinių akių ligų ir netgi šiek tiek pristabdyti senėjimo procesą.

Be to, ši daržovė turi dar vieną gerą savybę – yra labai mažo kaloringumo. 100g virtų brokolių turi tik 25 kcal ir net 3 g skaidulų, tai sudaro 12 % rekomenduojamos skaidulų normos.

Apskrudinti brokoliai ir žiediniai kopūstai

4 porcijos

1 porcija 144 kcal

REIKĖS:

1 mažo žiedinio kopūsto (maždaug 250 g)

1 mažo brokolio (maždaug 250 g)

150 g/ 1/2 puodelio lieso natūralaus jogurto

75 g/ 1 puodelio neriebaus sutarkuoto čederio

1 šaukštelis garstyčių grūdelių

2 šaukštai rupios duonos trupinių

druskos ir maltų juodųjų pipirų.

PARUOŠIMAS:

1. Susmulkinkite žiedinį kopūstą ir brokolį žiedynais ir apvirkite pasūdytame vandenyje 8-10 minučių, kol truputį suminkštės. Gerai nusunkite ir sudėkite į kepimo indą.

2. Sumaišykite jogurtą, sutarkuotą sūrį, garstyčių grūdelius, įberkite pipirų ir užpilkite ant žiedinių kopūstų ir brokolių.

3. Apibarstykite duonos trupiniais ir kepkite kol gražiai pagels. Pateikite karštus.

SKANAUS!