- Išlaikykite tinkamą valgymo režimą net ir švenčių metu, nebadaukite ilgiau kaip 5-6 val., ilgesnis nevalgymo periodas skatina persivalgymą.
- Nors tradiciškai, po pasninko ant Kalėdų stalo turi būti riebių patiekalų, stenkitės ruošiant maistą riebalų naudoti kuo mažiau. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje, o sotumas nuo jo pajuntamas vėliau.
- Naudokite tokius prieskonius: kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.
- Gerkite kmynų, pipirmėčių, ramunėlių arbatą – tai palengvins virškinimą.
- Pasistenkite, kad ant šventinio stalo būtų gausu šviežių vaisių ir daržovių salotų su aliejiniu užpilu, bet mažiau tradicinių šventinių mišrainių. Padažams vietoj riebios grietinės, grietinėlės ar majonezo naudokite jogurtą, o vietoj druskos – įvairias žoleles, prieskonius.
- Valgymui naudokite mažesnės lėkštės.
- Valgykite lėtai, ilgai kramtydami maistą – mat sotumas pajuntamas tik po 20 minučių nuo valgymo pradžios. Kuo maistas ilgiau kramtomas, tuo geriau suvirškinama, tuo mažesnis persivalgymo pojūtis. Mėgaukitės kiekvienu kąsniu!
- Vaišintis pradėkite nuo skaidulomis ir baltymais turtingų patiekalų, ant Kūčių stalo tai – pupos, žirniai, javų grūdai arba jų turintys patiekalai. Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti iki 20 min pertrauką.
- Negerkite kalorijų! Kontroliuokite ir kiek įmanoma mažinkite alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartojimą. Šie abu gėrimai – labai kaloringi! Gerkite kuo daugiau vandens. Riebus maistas kartu su alkoholiu sutrikdo kasos fermentų išsiskyrimą ir gali būti ūminio pankreatito priežastimi.
- Nedubliuokite valgymo su kitais užsiėmimais, pvz. televizoriaus žiūrėjimu, po šventinės vakarienės, pakilkite nuo stalo. Toliau sutelkite savo dėmesį ne maistui, o bendravimui su artimais Jums žmonėmis!
Grįžti į Naudinga info