1. Išlaikykite tinkamą valgymo režimą net ir švenčių metu, nebadaukite ilgiau kaip 5-6 val., ilgesnis nevalgymo periodas skatina persivalgymą.
  2. Nors tradiciškai, po pasninko ant Kalėdų stalo turi būti riebių patiekalų, stenkitės ruošiant maistą riebalų naudoti kuo mažiau. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje, o sotumas nuo jo pajuntamas vėliau.
  3. Naudokite tokius prieskonius: kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.
  4. Gerkite kmynų, pipirmėčių, ramunėlių arbatą – tai palengvins virškinimą.
  5. Pasistenkite, kad ant šventinio stalo būtų gausu šviežių vaisių ir daržovių salotų su aliejiniu užpilu, bet mažiau tradicinių šventinių mišrainių. Padažams vietoj riebios grietinės, grietinėlės ar majonezo naudokite jogurtą, o vietoj druskos – įvairias žoleles, prieskonius.
  6. Valgymui naudokite mažesnės lėkštės.
  7. Valgykite lėtai, ilgai kramtydami maistą – mat sotumas pajuntamas tik po 20 minučių nuo valgymo pradžios. Kuo maistas ilgiau kramtomas, tuo geriau suvirškinama, tuo mažesnis persivalgymo pojūtis. Mėgaukitės kiekvienu kąsniu!
  8. Vaišintis pradėkite nuo skaidulomis ir baltymais turtingų patiekalų, ant Kūčių stalo tai – pupos, žirniai, javų grūdai arba jų turintys patiekalai. Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti iki 20 min pertrauką.
  9. Negerkite kalorijų! Kontroliuokite ir kiek įmanoma mažinkite alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartojimą. Šie abu gėrimai – labai kaloringi! Gerkite kuo daugiau vandens. Riebus maistas kartu su alkoholiu sutrikdo kasos fermentų išsiskyrimą ir gali būti ūminio pankreatito priežastimi.
  10. Nedubliuokite valgymo su kitais užsiėmimais, pvz. televizoriaus žiūrėjimu, po šventinės vakarienės, pakilkite nuo stalo. Toliau sutelkite savo dėmesį ne maistui, o bendravimui su artimais Jums žmonėmis!