Šiandien parduotuvių lentynose yra didelis įvairių ryžių pasirinkimas: nuo baltųjų, rudųjų iki “Jasmine”  ir “Basmati”. Amerikos Chemijos Draugijos (American Chemical Society) mokslininkų atlikti tyrimai nustatė, jog juodieji ryžiai skiriasi nuo kitų, nes turi didesnį antioksidantų kiekį.

Juodieji ryžiai yra juodos spalvos, bet išvirus, tampa violetiniai. Spalva pasikeičia dėl juose esančio didelio antocianino kiekio. Antocianinas – antioksidantas, padedantis apsisaugoti nuo vėžio, lėtinių širdies ir kitų ligų. Beje, antocianino gausu gervuogėse bei mėlynėse.

Rudieji ryžiai vertingi dėl skaidulų ir vitaminų išoriniame sluoksnyje. Taipogi juose yra nemažas kiekis gama – tokotrienolio (vitamino E komponento), ir gama – oryzanolio (riebaluose tirpaus antioksidanto).  Dauguma tyrimų įrodė, kad šie antioksidantai mažina mažo tankio lipoproteinų (MTL), t.y. “blogo” cholesterolio, kiekį kraujyje, apsaugodami nuo širdies susirgimų.

Tačiau, išanalizavus juodųjų ryžių sėlenas, paaiškėjo, kad antioksidantų juose yra daugiau negu ruduosiuose. Todėl manoma, kad juodieji ryžiai vertingesni.

Iš juodųjų ryžių gaunami natūralūs dažikliai. Jie naudojami ir maisto dekoravimui, makaronų, sushi, pudingų, o taip pat duonos gaminimui.

Anksčiau šie ryžiai buvo pateikiami tik ant Imperatoriaus stalo, todėl vadinti “Imperatoriškaisiais”.

Čia puikus juodųjų ryžių receptas!