Mokslų daktarė Susanna Holt sukūrė sotumo jausmo lentelę – sistemą, kurios pagalba nustatoma, kokie produktai ir kokį sotumo jausmą suteikia. Tyrimo metu dalyviai turėjo valgyti maisto produktus, kurių kiekvieno energetinė vertė prilygo 240 kalorijų, o vėliau juos reitingavo pagal jaučiamą alkio jausmą. Balta duona buvo naudojama kaip atskaitos taškas prilygintas 100. Kitaip tariant, produktai, prie kurių nurodyta daugiau nei 100, yra sotesni už baltą duoną, o tie, prie kurių skaičius mažesnis – atitinkamai mažiau sotumo suteikiantys produktai.
Pasirodo, sočiausiai dalyviai jautėsi suvalgę virtų bulvių. Visa tai dėl to, kad bulvių kiekis gali būti kelis kartus didesnis nei pvz., baltos duonos, nors energetinė abiejų produktų vertė bus ta pati.
Taip pat paaiškėjo, kad riebūs produktai nėra tokie sotūs kaip žmonės dažnai įsivaizduoja. Kadangi kūnas riebalus atpažįsta kaip kurą, kuris naudojamas tik ekstremaliomis sąlygomis, taigi vietoj to, kad juos panaudotų iš karto, kaupia atsargai. Atitinkamai valgant daug riebalų turintį maistą, kūnas nesiunčia smegenims reikiamo sotumo signalo. Tuo tarpu angliavandeniai veikia priešingai.
Žemiau pateikiama produktų sotumo lentelė, kurioje matoma, kokie produktai suteikia daugiau ar mažiau sotumo lyginant su balta duona.
Sotumo lentelė |
||||
Patsaba. Atskaitos taškas – balta duona, kuri įvertinta 100% |
||||
Kepiniai |
Angliavandenių turintys produktai |
|||
Sviestinis ragelis | 47% | Balta duona | 100% | |
Pyragas | 65% | Prancūziškos bulvytės | 116% | |
Spurgos | 68% | Makaronai | 119% | |
Saldainiai | 120% | Natūralūs ryžiai (rudieji) | 132% | |
Krekeriai | 127% | Šlifuoti ryžiai (balti) | 138% | |
Užkandžiai ir konditerija |
Grūdų duona | 154% | ||
Mars šokoladukas | 70% | Rupių miltų duona | 157% | |
Žemės riešutai | 84% | Pilno grūdo makaronai | 188% | |
Jogurtas | 88% | Virtos bulvės | 323% | |
Traškučiai | 91% |
Baltymų turintys produktai |
||
Ledai | 96% | Lęšiai | 133% | |
Guminukai | 118% | Sūris | 146% | |
Popkornas | 154% | Kiaušiniai | 150% | |
Grūdai pusryčiams su pienu |
Keptos pupelės | 168% | ||
Miusli | 100% | Jautiena | 176% | |
Kukurūzų dribsniai | 118% | Lydeka | 225% | |
Kviečių dribsniai su medumi | 132% |
Vaisiai |
||
Avižiniai dribsniai / Košė | 209% | Bananai | 118% | |
Vynuogės | 162% | |||
Obuoliai | 197% | |||
Apelsinai | 202% | |||