BreakfastMeal

Mokslų daktarė Susanna Holt sukūrė sotumo jausmo lentelę – sistemą, kurios pagalba nustatoma, kokie produktai ir kokį sotumo jausmą suteikia. Tyrimo metu dalyviai turėjo valgyti maisto produktus, kurių kiekvieno energetinė vertė prilygo 240 kalorijų, o vėliau juos reitingavo pagal jaučiamą alkio jausmą. Balta duona buvo naudojama kaip atskaitos taškas prilygintas 100. Kitaip tariant, produktai, prie kurių nurodyta daugiau nei 100, yra sotesni už baltą duoną, o tie, prie kurių skaičius mažesnis – atitinkamai mažiau sotumo suteikiantys produktai.

Pasirodo, sočiausiai dalyviai jautėsi suvalgę virtų bulvių. Visa tai dėl to, kad bulvių kiekis gali būti kelis kartus didesnis nei pvz., baltos duonos, nors energetinė abiejų produktų vertė bus ta pati.

Taip pat paaiškėjo, kad riebūs produktai nėra tokie sotūs kaip žmonės dažnai įsivaizduoja. Kadangi kūnas riebalus atpažįsta kaip kurą, kuris naudojamas tik ekstremaliomis sąlygomis, taigi vietoj to, kad juos panaudotų iš karto, kaupia atsargai. Atitinkamai valgant daug riebalų turintį maistą, kūnas nesiunčia smegenims reikiamo sotumo signalo. Tuo tarpu angliavandeniai veikia priešingai.

 

Žemiau pateikiama produktų sotumo lentelė, kurioje matoma, kokie produktai suteikia daugiau ar mažiau sotumo lyginant su balta duona.

 

 

Sotumo lentelė

Patsaba. Atskaitos taškas – balta duona, kuri įvertinta 100%

Kepiniai

Angliavandenių turintys produktai

Sviestinis ragelis 47% Balta duona 100%
Pyragas 65% Prancūziškos bulvytės 116%
Spurgos 68% Makaronai 119%
Saldainiai 120% Natūralūs ryžiai (rudieji) 132%
Krekeriai 127% Šlifuoti ryžiai (balti) 138%

Užkandžiai ir konditerija

Grūdų duona 154%
Mars šokoladukas 70% Rupių miltų duona 157%
Žemės riešutai 84% Pilno grūdo makaronai 188%
Jogurtas 88% Virtos bulvės 323%
Traškučiai 91%

Baltymų turintys produktai

Ledai 96% Lęšiai 133%
Guminukai 118% Sūris 146%
Popkornas 154% Kiaušiniai 150%

Grūdai pusryčiams su pienu

Keptos pupelės 168%
Miusli 100% Jautiena 176%
Kukurūzų dribsniai 118% Lydeka 225%
Kviečių dribsniai su medumi 132%

Vaisiai

Avižiniai dribsniai / Košė 209% Bananai 118%
Vynuogės 162%
Obuoliai 197%
Apelsinai 202%