VLMEDICINA.LT | Šaltinis: vlmedicina | 2017-11-29 00:02:20

„Man nustatyta gastroezofaginio refliukso liga. Norėčiau smulkiau sužinoti apie dietą. Visur rašo, kad negalima kavos, šokolado, kepto, aštraus maisto, alkoholio. Ar visą gyvenimą negalima šių produktų vartoti, ar tik gydymo periodu?“ – portalo VLMEDICINA.LT klausia skaitytoja Inga. Į jos klausimą atsakė gydytoja dietologė Žana Antonova.

zana-antonova1

Sergant gastroezofaginio refliukso liga yra svarbūs keletas mitybos aspektų:

1. Valgymo režimas: 3 pagrindiniai valgymai  ir 2-3 užkandžiai. Valgoma ne dažniau kaip kas 2-3 val., bet ne rečiau kaip kas 4 val. Paskutinis valgymas – 3 val. iki miego. Negulėti, nesilankstyti iškart po valgio. Vengti drabužių, spaudžiančių juosmenį (ypač pavalgius).

2. Maisto kiekis: porcijos turi būti ne didesnės nei 300- 400 gramų.

3. Maisto pasirinkimas: maistas, didinantis apatinio stemplės sfinkterio tonusą, mažina ligos simptomus, todėl jų reiktų valgyti daugiau, maistas ar jo priedai, mažinantys apatinio stemplės sfinkterio tonusą, didina ligos simptomus, todėl jų reiktų vengti.

Apatinio stemplės sfinkterio tonusą didina maistas, turintis daug visaverčių baltymų (liesa mėsa, liesa žuvis, varškė).

Apatinio stemplės sfinkterio tonusą mažina :

Kava, kola, arbata.

Šokoladas.

Riebalai.

Alkoholis.

Mėta, pipirmėtė.

Pomidorų padažas.

Česnakai, svogūnai.

Cinamonas.

Griežtos dietos reikia laikytis du mėnesius. Vėliau, ligos simptomams išnykus, galima racioną praplėsti, įtraukti vengtinus maisto produktus, bet pagrindiniai maitinimosi principai turi atitikti sveikos mitybos principus.