zana

Klausimas. Kokiu pavidalu – virtas, troškintas, žalias – daržoves geriausiai valgyti žmonėms, besiskundžiantiems nuolatiniu vidurių užkietėjimu? Kodėl? Marius.

Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova

Besiskundžiantiems nuolatiniu (lėtiniu) vidurių užkietėjimu reikia atkreipti dėmesį ne tiek į daržoves, kiek į bendrą skaidulų kiekį savo racione. Pastarųjų racione turi būti ne mažiau kaip 25 g per dieną. Pasiekti rekomenduojamą mažiausią skaidulų kiekį galima valgant ne tik daržoves (kurios gali būti ir termiškai paruoštos, ir šviežios, du trečdaliai viso kiekio). Ypač rekomenduotina daugiau valgyti ankštinių. Pvz., puodelyje virtų pupelių yra 15 g skaidulų. Taip pat vaisius (ypač tinka brinkinti džiovinti vaisiai, pernokę bananai, nesunokę obuoliai, miško uogos ir kt.), įvairias sėklas (10 g/dieną), nerafinuotas kruopas, rupaus malimo gaminius, riešutus.

Būtina sąlyga vidurių užkietėjimo dietoterapijoje – adekvatus skysčių kiekis : 35 ml/kg/d (pvz., 70 kg sveriančiam vyrui reikia išgerti 2,5 l per dieną), nes skaidulos “pritraukia” daug vandens. Negeriant reikiamo skysčių kiekio galima pabloginti situaciją.

 

Šaltinis – vlmedicina.lt