zana

Klausimas. Ar naudinga valgyti kanapių, čijos – ispaninio šalavijo – bei linų sėklas? Kokiomis maistinėmis savybėmis jos pasižymi? Ar tie, kurie nevartoja šių sėklų, gali gauti medžiagų, kuriomis jos vertingos, iš kitur? Aistė.

 

Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova

Taip, sėklos organizmui naudingos. Nedideli jų kiekiai turi būti kasdieninio raciono dalis. Sėklos yra labai naudingos: visos minėtos sėklos yra puikus “gerųjų” riebalų omega-3, skaidulų (tirpių ir netirpių), baltymų, kalcio (ypač čija sėklos) ir kitų mineralinių medžiagų šaltinis. Dėl to jos turi teigiamą poveikį kardiovaskulinei sistemai (mažina kraujospūdį, cholesterolį), reguliuoja virškinimo trakto veiklą, mažina osteoporozės riziką.

Nevartojantieji šių sėklų išvardintų maistinių medžiagų gali gauti ir iš kito maisto, pvz., aliejaus (omega-3), riešutų ir žuvies (omega-3), daržovių (skaidulų), pieno produktų (kalcio) ir t.t. Svarbu, kad mityba būtų kuo įvairesnė, tik taip galima patenkinti visų (daugiau nei 50) reikalingų maistinių medžiagų poreikį.