Turbūt ne vienas pastebėjote, kad atšalus orams norisi sotesnio ir riebesnio maisto, bet ar reikėtų jo daugiau vartoti?  Trumpas gyd. D. Pipiraitės-Lazarevičienės komentaras.

10 15_238rx - Copy - Copy

 

Daugiau kalorijų (energijos) turintis maistas reikalingas tuomet, kai esant šaltam orui daug būnama lauke, dirbama lauke. Tačiau jeigu taip nėra, kalorijų suvartojimo didinti nebūtina. Tokiu atveju žmogaus energijos poreikis dėl žemos aplinkos temperatūros padidėja labai nežymiai. Tiek vasarą, tiek žiemą sotieji (gyvūniniai) riebalai didina kardiovaskulinių ligų riziką. Augalinės kilmės (nesotieji) riebalai riziką mažina ir jeigu valgysime riebiau, bet augalinių riebalų (aliejaus) sąskaita, tai nieko blogo nebus.

Ką reikėtų žinoti apie margariną

Gaminant margariną arba hidrinant skystus augalinius aliejus, susidaro transizomeriniai riebalai. Šiuose gaminiuose jų gali būti iki 40%. Šie riebalai didina blogojo (MTL) cholesterolio ir mažina gerojo (DTL) cholesterolio kiekį. Nustatyta, kad jų vartojimas stipriai susijęs su kardiovaskulinių ligų rizika. JAV nuo 2006 m.būtinas šių riebalų ženklinimas.

Svarbu! Transizomerinių riebalų vartoti reikia kiek įmanoma mažiau, ypač iš sintetinių šaltinių (dalinai hidrintas aliejus, kietieji riebalai). Yra gamintojų, kurie stengiasi, kad jų produktuose trans riebalų būtų kuo mažiau. Pageidautina, kad produkte jų būtų ne daugiau kaip 2 procentai, tuomet poveikis sveikatai būtų minimalus.

Apibendrinant galima pasakyti, jog žmogus turėtų ištisus metus, tiek žiemą, tiek vasarą, visavertiškai ir įvairiai maitintis bei valgyti produktų iš visų maisto grupių. O vietoje gyvūninių riebalų stengtis vartoti augalinių.

Daugiau straipsnių – dietos.lt