Raw and cooked carrots

 

Vertėtų aptarti, kodėl kai kurie produktai sveikesni žali, o kiti mums teikia daugiau naudos termiškai apdoroti. Valgyti žalias daržoves ir vaisius kartais yra sveikesnis pasirinkimas, kadangi kai kurie vitaminai yra jautrūs karščiui, pavyzdžiui, dvi minutes kaitinami pomidorai praranda maždaug 10 % vitamino C. Tačiau kaip ten bebūtų, yra daržovių, kurios sveikatai naudingesės, kai jas kepame, verdame, troškiname.


Pakaitinkime

Į šią kategoriją įeina morkos, šparagai ir netgi tie patys pomidorai, nes pakaitinus šias daržoves, mūsų organizmas lengviau įsisavina antioksidantus – ferulo rūgštį iš šparagų arba beta karotiną (Vitaminas A) iš morkų. O kai kaitiname pomidorus, nesvarbu, ar kepiname lėtai ar verdame padažą, tai padeda suardyti augalo ląstelių sieneles ir tokiu būdu pasisavinti antioksdantą – likopeną. Visos šios maistingos medžiagos padeda apsaugoti mūsų ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio, išvengti vėžio ir širdies ligų.

Valgykime šviežius

Į daržovių, kurias ypač gerai valgyti termiškai neapdorotas, kategoriją įeina brokoliai ir rėžiukai. Kai šios daržovės kaitinamos, suardomi labai svarbūs enzymai ir taip sumažinamas antivėžinis glukosinolatų poveikis. Panašiai yra ir su česnaku, kurį kaitinant sumažėja sveikatai naudingo alicino, todėl gaminant patiekalą, česnaką reikėtų  dėti į pačią pabaigą. Tiems, kurie stengiasi sulieknėti, kai kurių vaisių ir daržovių valgymas padeda greičiau pasijausti sotiems, kadangi šviežiose daržovėse ir vaisiuose yra didesnis kiekis vandens.

Neatmeskime nei vieno būdo

Nors kai kurie maistingi elementai yra jautrūs karščiui, tačiau yra ir tokių, kaip riebaluose tirpūs vitaminai (A, D, E ir K), kurie lieka nepanaudoti.  Todėl renkantis, kokiu būdu apdorotus valgysite vaisius ir daržoves, vadovaukitės šiais patarimais:

  • Stenkitės pirkti vietinius sezoninius produktus, kadangi atvežtiniai praranda dalį vitaminų transportavimo metu.
  • Laikykite pomidorus kambario temperatūroje, o ne šaldytuve. Tai optimizuoja nokimo procesą ir padidina naudingojo likopeno kiekį.
  • Stenkitės neprarasti vandenyje tirpių vitaminų, tokių kaip B grupės vitaminai ir vitaminas C. Rinkitės gaminimo būdus, kur naudojama labai mažai vandens arba geriausiai jokio vandens, pavyzdžiui kepimas. O jeigu verdate arba gaminate garuose, tuomet likusį nuovirą panaudokite padažams arba sriuboms.
  • Stenkitės savo daržoves valgyti su šlakeliu aliejaus, taip padidinsite riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimą. Pavyzdžiui, orkaitėje kepinamus vyšninius pomidorus pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus.
  • Tam tikru metu, nesant šviežių daržovių, naudokite šaldytas. Kadangi šaldymui skirtos daržovės ir vaisiai iškart po surinkimo yra greitai užšaldomi, jie išlaiko daugiau naudingų elementų nei ilgą laiką prastovėjusios vadinamos “šviežios” daržovės ar vaisiai.
  • Ir svarbiausia, subalansuokite gaunamų maistinių medžiagų kiekius, tai reiškia, kad mėgaukitės traškiomis žaliomis daržovėmis, kad gautumėte imuninę sistemą stiprinančių vitaminų, tačiau nepamirškite ir kitų, termiškai apdorotų daržovių, kurios teikia mums galybę antioksidantų.

 

Daugiau straipsnių – dietos.lt