Apie seleno naudą ir reikšmę mūsų sveikatai pasakoja GYDYTOJA DIETOLOGĖ DOC. DR. EDITA GAVELIENĖ.

Edita

Selenas – mikroelementas randamas dirvožemyje. Įprastai jo gauname valgydami kruopas, duoną, žuvį, vištieną, mėsą. Žmogaus organizmui seleno reikšmė detaliai aprašyta 1979-aisiais metais, kai Kinijos mokslininkai atrado galimybę apsaugoti vaikus nuo Keshan‘o ligos (tai širdies raumens liga) skiriant seleno papildus. Liga dažnai pasireikšdavo vaikams, gyvenantiems mažai seleno turinčiose dirvožemio zonose.

Seleną mes gauname su maistu. Seleno kiekis maiste priklauso nuo jo kiekio dirvožemyje. Europos dirvožemis priskiriamas ganėtinai mažai seleno turinčiai zonai. Dar mažesni kiekiai randami kai kuriose Kinijos, Azijos teritorijose.

Teritorijose, kurių dirvožemis skurdus selenu, registruojami skeleto bei raumenų vystymosi sutrikimai, žmonės dažniau serga širdies kraujagyslių ligomis, vėžiu. Seleno trūkumas blogina imunitetą. Aprašomi nuotaikos svyravimai, kurie taip pat siejami su seleno stoka.

Selenas vadinamas esminiu, t.y. būtinu gauti su maistu, mikroelementu. Susumavus jo įtaką žmogaus sveikatai įvardijamos šios ligos ir sutrikimai, kurių atsiradimui ir progresavimui svarbi seleno stoka: imunitetas, širdies kraujagyslių ligos, vėžys, depresija, nevaisingumas (vyrų). Selenas svarbus ir skydliaukės hormonų apykaitai. Trūkstant seleno sutrinka skydliaukės veikla, jei taip nutinka vaikystėje – sutrinka augimas.

Kur gauti seleno?

Maisto produktai turtingi selenu, išsirikiuoja sekančiai: pirmoje vietoje jūros produktai. Žuvis (tunas, sardinės, lašiša, menkė) bei kiaukutiniai (austrės, moliuskai, krevetės) jūros produktai yra puikūs seleno maistiniai šaltiniai.

Toliau rikiuotųsi mėsa (ėriena, kalakutiena, vištiena, jautiena) ir subproduktai (kepenys, inkstai). Kiaušiniai – puikus seleno šaltinis. Gyvūnams selenas taip pat svarbus normaliai medžiagų apykaitai, kaip ir žmogui, todėl gyvūninės kilmės produktuose šio mineralo susikaupia daugiau.

Seleno kiekis augalinės kilmės produktuose tiesiogiai susijęs su seleno kiekiu dirvožemyje tos teritorijos, kurioje auginamas derlius. Vienas daugiausiai seleno turintis augalinės kilmės produktas – Braziliški (bertoletijų) riešutai. Kiti augalinės kilmės produktai turtingiausi selenu būtų: pilno grūdo kruopos ir sėklos (sezamas, saulėgrąžos, linų sėmenys, garstyčių sėklos).

Taigi asmenys ribotai valgantys gyvūninės kilmės produktų, o ypatingai tie, kurie maitinasi veganiškai, turėtų dėmesingiau rinktis maistą, būtinai įtraukdami pilno grūdo kruopų, sėklų, riešutų.

Daugiau straipsnių mitybai aktualiomis temomis rasite čia – STRAIPSNIAI.

Dietologijos klinika

Dietologijos klinika