Tikriausiai neretai paanalizavę savo dienos racioną pagalvojame, kad valgome vieną du kartus per dieną. Nieko keisto, darbai, gyvenimo tempas toks, kad surasti nors 10 minučių pertraukai pavalgyti kartais tikrai didelė užduotis. Kiti gi mano, jog retas valgymas kaip tik gerina formas, nes neva suvalgoma mažiau maisto. Keista, bet tokie žmonės dažnai skundžiasi antsvoriu. Taigi nuomonių yra įvairių.

Šiandien tikriausiai jau daugelis žino, jog vienas svarbiausių sveikos mitybos kertinių akmenų yra reguliarus valgymas, arba tiesiog atitinkamais intervalais išdėlioti valgymai dienos eigoje. Iš tiesų tokie teiginiai remiasi mūsų fiziologija. Įsiklausę į savo organizme vykstančius procesus, suprasime, jog alkio jausmas ateina maždaug trys – keturios valandos po valgio. Tai visiškai normalu, nes būtent per tiek maždaug laiko išsituština skrandis. Ilgiau nepavalgius alkio jausmas stiprėja ir sekančio valgymo metu, žmogus paprastai persivalgo. Tai vėl gi normalu, nes norisi kuo greičiau pašalinti tą nemalonų jausmą, todėl valgome greitai, daug, dažnai kas papuola po ranka. Alkanam žmogui dažnai silpna, svaigsta galva, kadangi jam trūksta energijos, neretai šį energijos alkį nuslopiname visai atrodo nedideliu ir nepavojingu saldainiu, šokoladu ar kitu saldumynu. Ši greitoji pagalba efektyvi, greitai padidėja gliukozės kiekis kraujyje, patenkinamas energijos poreikis, pasaulis nušvinta kitomis spalvomis.

Ką daryti, kad tokių priemonių neprireiktų? Visai paprasta ir banalu – valgykime reguliariai ir įvairų maistą, tai yra intervalai tarp valgymų neturėtų būti didesni nei 3 – 4 valandos. Atsikėlę per tris valandas turėtume papusryčiauti (nebūtinai daug – aktualu nepusryčiaujantiems), atitinkamai po trijų, keturių valandų užkąsti ar pietauti – Jūsų dienotvarkės galimybės. Jei neįmanoma pietauti vidury dienos, praėjus trim- keturiom valandom po pusryčių, kaip užkandis puikiai tiks vaisius, jogurtas ir pan., netgi suvalgytas automobilyje. Tokiu principu reikėtų sudėlioti savo dieną ir paskutinį kartą pavalgyti likus ne mažiau nei 2-3 valandom iki miego. Kasdien dienos racione turėtų būti pusryčiai, pietūs, vakarienė ir keletas užkandžių.

Pabandžius pirmomis dienomis gali atrodyti, kad tiek daug gyvenime nevalgėte, tai praktikoje gana dažnai pasitaiko, tiesiog kai kuriem žmonėm tikrai labai keista nejausti nuolatinio alkio ir valgyti tuomet, kai dar nesinori praryti šaldytuvą J

Jei vis tiek atrodys, jog valgote per daug, galite pabandyti užsirašyti – taip vizualiai įsitikinsite, kad valgote ne per daug, o priešingai. Nejaučiant alkio rečiau persivalgome, be to nereikia greitai alkio malšinti saldumynais, kuriuos vertėtų vartoti tik retkarčiais. Taip mes gauname daug papildomų nereikalingų, ir kas svarbiausia visai nevertingų kalorijų. Reguliarus valgymas leidžia pasirinkti didesnę maisto produktų įvairovę ir taip užtikrinti, jog su maistu gauname visų reikalingų maisto medžiagų. Būkime sveiki!