Kartais lieknėjantys mano, kad valgydami medų, jie elgiasi teisingiau, negu vartodami cukrų. Neapsigaukite: cukrus ir medus yra sudaryti iš tų pačių angliavandenių, todėl jų virškinimo proceso galutiniai produktai yra tie patys.

Gal medus turi mažiau kalorijų? Pasirodo ne: vienas šaukštelis medaus turi 22 kcal, o cukraus tik 13 kcal! Paslaptis tame, kad cukraus kristalai užima mažesnį tūrį, nei medaus cukrai, ištirpę medaus skysčiuose.

Gal medus šiaip sveikesnis, juk yra natūralus? Cukrus irgi natūralus, nes gaminamas iš cukranendrių ir cukrinių runkelių.

Tačiau medus už cukrų naudingesnis tuo, kad be minėtų angliavandenių, turi vitamino C (didina organizmo atsparumą sezoninėms kvėpavimo takų infekcijoms), B grupės vitaminų ( stiprina nervų sistemą), geležies (būtina kraujo gamybai), Ca , K (reikalingas širdies darbui), šie tiek mikroelementų. Taipogi meduje yra fermentų, fitoncidų, kurie yra natūralūs antibiotikai, pasižymintys priešmikrobinėmis, priešgrybelinėmis,  priešparazitinėmis savybėmis. Cukrus šių medžiagų neturi.

Kam dar naudingas medus?

Tyrimais nustatyta, kad  medus tinka vaikų kosuliui gydyti, pagerina kosinčio vaiko miegą.

Žinomas medaus  vietinio poveikio efektas, dėl  antimikrobinių medaus savybių, gerinančių  žaizdos gyjimą,  mažinančių uždegimą aplink žaizdą.

Be to tiriama, kaip medaus antioksidantai padeda, gydant vėžį.

Atminkite, kad skelbiama nemažai alergijos atvejų medui. Todėl, netgi tepdami  medų vietiškai, turite tai turėti omenyje.