Pupelės yra ankštinė daržovė, kaip ir žirniai, lęšiai, soja. Jos labai maistingos, nes turi daug vertingų baltymų. Riebalų beveik nėra, priešingai negu sojoje – 17%. Labai daug magnio, fosforo, kalio, kalcio, cinko. Šimte gramų pupelių geležies yra beveik pusė per dieną reikiamo kiekio! Deja, nedaug vitamino C, bet folio rūgšties gausu: stiklinėje virtų pupelių yra visas dienai reikalingas kiekis.

Nauda širdžiai

Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai svarbu suvartoti pakankamai folio rūgšties ir vitamino B6. Kai trūksta folio rūgšties, padidėja homocisteino, pastarasis skatina aterosklerozę. Folio rūgštis ir vitaminas B6 mažina homocisteino kiekį kraujyje. Pakilęs homocisteino kiekis yra labai svarbus rizikos faktorius širdies infarktui. 20-40 procentų sergančiųjų širdies ligomis yra padidėjęs homocisteino kiekis.

Rekomenduojamas folio rūgšties kiekis – 400 mikrogramų per dieną. Dar efektyviau, kai kartu vartojamas pakankamas vitaminų B6 ir B12 kiekis.

Štai kodėl pupelės tokios naudingos širdžiai – jose labai daug folio rūgšties ir vitamino B6.

Daugiausiai folio rūgšties yra pupuolėse (jų yra įvairių rūšių, čia kalbama apie tam tikrą kininių pupuolių arba vignų rūšį – angl. black eye pea), sojos pupelėse, daržinėse pupelėse, geltonosiose pupelės, lenktasėklėse pupelėse, avinžirniuose.

Magnis pupelėse

Dar viena priežastis, dėl ko pupelės naudingos širdžiai yra tai, kad jos turtingos magniu. Magnio stoka gali sąlygoti širdies ritmo sutrikimus. Pakankamas magnio kiekis kraujyje mažina mirties nuo miokardo infarkto riziką. Yra duomenų, kad stokojant magnio, kraujyje mažėja gerojo cholesterolio.

Kitos savybės

Tirpios pupelių skaidulos naudingos mažinant cholesterolį, vartojant pupeles kasdien. Puodelyje virtų pupelių yra 15 g  – beveik pusė per parą rekomenduojamo skaidulų kiekio.

Pupelės turi žemą glikeminį indeksą, todėl padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, naudinga valgyti sergantiems diabetu.

Yra duomenų, kad mažina vėžio riziką.

Kadangi turi daug skaidulų, pupeles naudinga valgyti esant vidurių užkietėjimui.

Kai kurie žmonės žarnyne turi mažai fermento alfa-galaktozidazės, kuri būtina pupelių angliavandeniui rafinozei virškinti. Dėl to šie žmonės, pavalgę pupelių, jaučia pilvo pūtimą.

Pupelėmis rekomenduojama pakeisti daug riebalų ar daug cukraus turintį maistą, tuomet mažės rizika sirgti širdies ligomis bei cukriniu diabetu.

Pupelės naudingos ir reguliuojantiems svorį, nes yra nekaloringos, bet labai sočios.

Raudonosios pupelės turi ypač daug antioksidantų, pagal jų kiekį beveik prilygsta mėlynėms. Antioksidantai padeda apsisaugoti nuo lėtinių ligų: vėžio, širdies ligų, neutralizuoja žmogaus organizme susidarančias bei iš aplinkos patenkančias toksines medžiagas.
Vieną arba du kartus per savaitę pietums valgykite patiekalą su pupelėmis arba kitais ankštiniais. Toks patiekalas atstos mėsą, be to, greitai pasijusit sotūs!

Maistinė pupelių vertė:

100 g pupelių yra:
kcal 290
baltymų 22,8 g
riebalų 1,6 g
magnio 173 mg
fosforo 418 mg
kalio 1211 mg
kalcio 120 mg
geležies 6,6 mg
cinko 2,82 mg
vitamino C 2,5 mg
folio r. 260 mikrog